Seteråsen og Taterstigen

Både Seteråsen og Taterstigen ligger i et område med mye kulturminner. Langs med Glomma, der hvor Taterstigen går har det bodd mennesker i lange tider og de har gjerne bodd på husmannsplasser underlagt en større gård i nærheten.


På Seteråsen ligger Seterheim, en plass som er preget av forfall, selv om det lille "hovedhuset" fortsatt står rimelig greit er ikke uthuset av samme standard. Et lite utetoalett er det bak en bergvegg i retning gravrøysfeltet.


Gravrøysfeltet på Seteråsen består av fem enkeltgraver av forskjellig kvalitet, dvs. noen er utgravet og kan ha vært brukt som skytestillinger i forbindelse med forsvaret av Norge mot svenskene på begynnelsen av 1800-tallet.


På kommunegrensa til Sørum ligger Setra, en gammel boplass med rester etter to husmannsplasser. En annen husmannsplass i samme område er Kikut. De som bodde der hadde gjerne jobb som skogsarbeider eller fløter.


I lange tider har det vært tatt ut tømmer fra skogene og ved Kikut var det velteplass for tømmer før det ble sendt ut i Glomma. Elven har vært brukt av mennesker som har bodd langs den i tusenvis av år, noe stokkebåten minner oss om.


Stokkebåten ble funnet ved utløpet av Rømua i 1995 og er mer enn 2000 år gammel. I andre enden av Taterstigen ligger Kvennhusevja med små demninger oppover i bekken, brukt for å samle vann nok til å drive ei kvern på 1800-tallet.

Kommenter innlegget

Bli den første til å kommentere

Anmeld innlegget

Vurdering
Last opp fotografier
Ingen anmeldelse enda. Bli den første til å anmelde

Flere poster i samme kategori

Populære poster

Hærfangkjerka

Hærfangkjerka

Skriv en anmeldelse
Hærfangkjerka ligger på åsen Hærfangen ved myra Slorene.
Les mer
Farshatten

Farshatten

Skriv en anmeldelse
Farshatten er et populært turmål i Skogsbygda.
Les mer
Rudskulen

Rudskulen

Skriv en anmeldelse
Rudskulen ligger i et skogområde som er både bratt og vilt.
Les mer
Finnbråten

Finnbråten

Skriv en anmeldelse
Siste husmann som bodde på Finnbråten, døde i 1907.
Les mer
Torvmåsan

Torvmåsan

Skriv en anmeldelse
Torvmåsan ligger i Faldalen i Fet og hadde opprinnelig to torvhus.
Les mer
Breimåsan

Breimåsan

Skriv en anmeldelse
Breimåsan er den største myra i Skogsbygda.
Les mer